Pistrui. Ah, pistrui!
Îi detestam în trecut, însă acum sunt cea mai iubită caracteristică a mea. Nu cred că aş fi la fel fără pistrui. Sper că alte fete pistruiate sunt de acord cu mine. De asemenea, acestea vor înţelege că tranziţia între a iubi şi a urî pistruii nu a fost uşoară – a fost o călătorie lungă. A trebuit să cresc mare.
Pistrui, deci…
Daţi-mi voie să încep într-un mod adecvat şi anume prin prezentarea definiţiei. Aceasta mă va ajuta să demolez mitul care susţine că pistruii reprezintă un simptom al afecţiunilor epidermei. Persoanele care cred asta nu ar putea greşi mai mult. Pistruii sunt pete mici, care apar ca urmare a perturbării în pigmentaţia pielii. Nu are nimic de-a face cu leziunile pielii. Pur şi simplu, din oarecare motive, melanina nu este distribuită uniform şi, prin urmare, pielea devine acoperită cu pete ferecătoate, închise la culoare. Asta e tot!
Tipuri de pistrui – Ce fel de pistui aveţi?
Putem distinge două tipuri de pistrui, care diferă, de exemplu, prin perioada de apariţie. Primul tip sunt acei pistrui mici, de culoare maro deschis, care devin vizibili în urma expunerii pielii la soare. Aceştia îşi schimbă nuanţa în funcţie de sezon. Al doilea tip de pistrui sunt cei care apar la maturitate. Aceştia sunt denumiţi în mod frecvent pete cauzate de ficat.
Permiteţi-mi să vă prezint mai multe detalii despre pistruii naturali.
Ştiaţi că…?
- Au pistruiicauze genetice? Există doar o singură genă responsabilă cu pistruii. O moştenim din partea părinţilor sau bunicilor, în acelaşi mod în care moştenim culoarea ochilor.
- Pistruii nu apar la nou-născuţi aceştia apar, nu se ştie din ce motiv, nu mai devreme de doi ani. Aţi văzut vreodată un bebeluş cu pistrui? Ei bine, nici eu!
- În ciuda caracterului genetic al pistrilor, prevenirea dezvoltării acestora este posibilă. Sfatul meu? Reduceţi expunerea la soare a pielii, în special între 10:00 a.m. şi 4:00 p.m. şi purtaţi pălării cu boruri largi.
- Pistruii joacă un rol esenţial în determinarea nivelului de sensibilitate la razele solare. Dacă aveţi multe pistrui, aceasta înseamnă că pielea dumneavoastră este foarte sensibilă şi predispusă, de exemplu, la cancer.
- Pistruii sunt un filtru natural şi topical împotriva radiaţiilor UV pentru piele. Melanocitele sunt responsabile cu dezvoltarea pistruilor. Nu numai că oferă pielii o anumită nuanţă, dar pot, de asemenea, proteja pielea împotriva soarelui.
Lasă un răspuns